Met het Europese bankenonderzoek is de bankencrisis van de afgelopen jaren volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op een goede manier afgesloten. Maar dat wil niet zeggen dat vanaf nu weer alles kan, benadrukte de eurogroepvoorzitter zondag.

Hij wil niet terug naar de periode van vóór 2008. “Dus we moeten blijven letten op het managen van risico’s in banken en op stevige eigen buffers en voldoende eigen vermogen, zodat banken ook in de toekomst hun eigen verliezen en hun eigen problemen kunnen opvangen.”

“Wat mij betreft wordt de bankensector een stevige, solide sector die het economisch herstel blijft steunen en niet langer een risico vormt”, zei Dijsselbloem in een toelichting op de uitslag van de stresstest door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

‘Banken gaan meer geld uitlenen’

Hij denkt dat de test ook echt het vertrouwen van investeerders en spaarders in de banken van Europa terugbrengt. Dijsselbloem verwacht dat banken meer geld gaan uitlenen, al blijft kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf moeilijk. “Dat zit niet zozeer in het aanbod van het krediet, maar ook in de vraag ernaar. Er zijn nog veel mkb’ers die geen eigen geld hebben en er financieel nog zwaar voor staan. Maar ik denk dat het wel zal verbeteren. Dus de kredietvraag moet weer beantwoord kunnen worden.”

‘Nederlandse banken staan er goed voor’

De Nederlandse banken die zijn onderworpen aan het onderzoek van de ECB, staan er “heel goed voor”. Ze zijn ook door de sombere scenario’s gekomen waarin de economie nog een paar forse klappen krijgt.

Dat er 25 van de 130 Europese banken zijn gezakt en nu "op het strafbankje'' zitten, laat volgens de eurogroepvoorzitter zien dat het een serieuze test is geweest. Voor 13 banken geldt dat ze hun balans aanvullend moeten versterken. Daar krijgen ze 6 tot 9 maanden de tijd voor. Volgens Dijsselbloem is dat te doen.

Belangrijk voor herstel eurozone

Hij is tevreden over het proces van de afgelopen tijd. Het is volgens Dijsselbloem belangrijk dat alle banken zijn doorgelicht, dat de banken veel geld hebben opgehaald en de balansen zijn opgeschoond. Ze staan er nu veel beter voor. "Dat is voor het economisch herstel van de eurozone echt heel belangrijk.''

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl